Naše priče i trendovi

Proširene pore i kako ih se rešiti?

PROšIRENE PORE I KAKO IH SE REšITI?

Proširene pore su uslovljene genetikom i sa godinama, usled opuštanja kože postaju još vidljivije, ali evo šta možemo da uradimo da one budu čiste i manje primetne.

 

Zašto su pore proširene?

Nakupljeni sebum, nečistoće i mrtve ćelije kože čine pore uvećanim. Ono što se vidi kao "crna tačka" ili mitiser je zapravo sebum koji oksiduje na vazduhu i menja boju.

Sa druge strane, sa godinama, naša koža gubi elastičnost i pore se šire. Rešenje za ovaj problem su supstance koje čine kožu čvršćom i stimulišu sintezu kolagena i elastina.


Da li se pore otvaraju i zatvaraju?

Ne, pore nemaju mišićne ćelije koje bi ih otvarale i zatvarale, ali postoje supstance koje se nazivaju adstrigensi, koje "skupljaju" ćelije, a samim tim i pore.

Šta je rešenje za proširene pore?

Pore se održavaju čistim redovnom upotrebom AHA i/ili BHA kiselina, antioksidansi poput vitamina C sprečavaju oksidaciju sebuma i stimulišu sintezu kolagena, dok retinol čini kožu glatkom i čvršćom.

Neposredno pre šminkanja na lice se može utapkati tonik ili serum koji sadrži adstrigens, koji privremeno skuplja pore i/ili se pore mogu popuniti prajmerom sa blur efektom koji ih zamagljuje i smanjuje njihovu vidljivost.

Koji proizvodi su dobri za čišćenje pora?

Svakodnevna upotreba tonera koji sadrži BHA kiseline je najlakši način da se pore čistim. Kada je u pitanju masna osetljiva koža, naša preporuka je Cosrx Blackhead Power Liquid dok su nešto jači Geek&Gorgeous Cheer Up i Smooth Out toneri.

Redovna upotreba retinoida učvršćuje kožu, "glača" kožu i smanjuje vidljivost proširenih pora. Za početnike naš predlog je Cosrx Retinol serum, dok nešto iskusniji mogu da probaju Geek&Gorgeous A-Game 5, a posle njega i A-Game10.

Ujutro, neka prvi korak posle čišćenja lica, bude utapkavanje seruma koji sadrži vitamin C ili niacinamid, ako želimo da smanjimo sekreciju sebuma. Tiam Pore Minimizing serum sadrži cink i čak 20% niacinamida, pa predstavlja moćno oružje u tretmanu masne kože i proširenih pora.

 

Brzo rešenje koje trenutno otapa mitisere i omogućava njihovu ekstrakciju, bez iritacija, su Tiam Blackhead Out Sheet maskice.

 

Maske koje sadrže glinu odlično čiste pore i njihova upotreba se preporučuje 1-2 puta nedeljno. Naš predlog je upotreba Heimish umivalice na bazi bele gline nekoliko puta nedeljno.

Utapkanje adstrigenasa pre šminkanja smanjuje vidljivost pora, a naš predlog je Cosrx Poreless toner.

Izlaganje suncu dovodi do fotostarenja kože, zbog čega su SPF kreme naš saveznik u borbi sa proširenim porama.

Prajmer je uvek dobra ideja jer "zamagljuje" pore, a Innisfree No Sebum Blur prajmer, uz minerale biljne ekstrakte (menta i zeleni čaj) smanjuju produkciju sebuma, a koža ostaje glatka duži vremenski period.