Naše priče i trendovi

Kako se koristi retinol?

KAKO SE KORISTI RETINOL?

Retinol je zlatni standard antiejdžinga, utiče poboljšanje finih bora, i u manjoj meri grubih, ublažavanje hiperpigmentacija i bolju teksturu kože, poboljšava elastičnost i čini kožu čvršćom, a utiče i na proširene pore. Jače forme retinola se koriste za tretman akni. U narednom tekstu saznajte sve o retinolu, kao i praktične savete za njegovo korišćenje.

 

Za koga je retinol?

Za sve koji žele da "preveniraju" starenje u meri u kojoj je moguće uticati kozmetikom.

Za one koji žele da tretiraju znakove starenja, bore, fleke, proširene pore.

Za one koji žele da tretiraju i preveniraju pojavu akni.

Ko ne bi trebalo da koristi retinol?

Trudnice i žene koje planiraju trudnoću (prestaje se mesec dana pre planiranja trudnoće ili čim se trudnoća otkrije).

Retinol se koristi lokalno na maloj površini kože, bezbedan je za vreme dojenja, ali dojilje ne bi trebalo da ga koriste zbog eventualnog kontakta sa bebom i mogućeg razvoja kontaktnog dermatitisa kod bebe.

Osobe vrlo osetljive kože, iziritirane kože, oni koji imaju rozaceu i ekcem, koji nisu pod kontrolom, ili druge bolesti kože treba da se posavetuju sa dermatologom pre primene retinola.

Šta se može koristiti kao zamena za retinol u slučaju trudnoće i osetljive kože?

Bakuhiol, supstanca biljnog porekla koja podstiče regeneraciju kože. Benton Bakuchiol serum sadrži bakuhiol u koncentraciji od 2.5%, koja je preporučena i daje fine rezultate.

Azelaična kiselina za tretman akni u trudnoći, kuperoze, masne osetljive kože, a naša preporuka je Geek&Gorgeous A-Pad serum.

Kada se počinje sa retinolom?

Sa derivatima koji su najblaži (retinil-palmitat), retinalom (retin-aldehid u koncentraciji od 0.05%) i nižim koncentracijama retinola (0.1% do 0.3%) u cilju antiejdžinga treba početi posle 25-te godine i polako eksperimentisati da bi se na kraju došlo do 1% retinola ili 0.1% retinala, što su maksimalne koncentracije dozvoljene u kozmetici. U slučaju akni se počinje ranije (donja granica za primenu retinoida je 12 godina života).

Koje neželjene efekte može da izazove retinol?

Retinol može da dovede do neželjenih reakcija, retinoidnog dermatitisa, koji se manifestuje iritacijom, svrabom, crvenilom i ljuštenjem kože. To ne želimo. Propratni efekti retinola mogu da budu perutanje i dehidratacija, to je "normalno" i rešava se odgovarajućom rutinom.

Kako sastaviti rutinu sa retinolom?

Za retinol je najbolje "pripremiti" kožu, postaviti "neutralnu" rutinu bez aktivnih supstanci, 30-tak dana pre primene. Rutinu treba da čine nežni čistači i preparati za negu, bez mirisa, iritanasa, etarskih ulja i aktivnih supstanci. Zavisno od tipa kože, kreme i čistače potražite među korejskom medicinskom kozmetikom (Cosrx) ili Cica linijama, koje sadrže visoke koncentracije ekstrakta centele, dok su ceramidi uvek poželjni za suvu i dehidriranu kožu na višim koncentracijama retinola. Kreme sa zaštitnim faktorom ili SPF kreme su nezaobilazne u rutinama sa retinolom.

Kada se koristi retinol?

Retinol se koristi uveče. Postoje brendovi koji su stabilizovali retinol i imaju dnevne kreme sa retinolom, ali preko dana se može koristiti samo ako je tako naznačeno. Bakuhiol, biljna alternativa retinolu, koristi se dva puta na dan.

Kako se nanosi retinol?

Duplo očistiti lice i ostaviti 20-tak minuta da se potpuno osuši. Tačkasto naneti količinu ne veću od zrna graška na celo lice (nikako debeo sloj). U zavisnosti od formulacije, tipa i potreba kože, pratiti hidratantnom kremom ili hranljivom kremom sa ceramidima, posle 20-tak minuta.

Na čisto lice retinol mogu da koriste osobe otporne kože. Za početnike i osetljivu kožu preporuka je "sendvič metoda" gde se prvo nanese tonik i/ili serum za hidrataciju, sačeka da upije, a potom retinol, pa krema.

Jako osetljivoj koži se preporučuje sendvič: krema+retinol+krema.

Prve 2 nedelje koristiti svake treće večeri, naredne dve svake druge, a posle 30-tak dana koristiti svake večeri (okvirna preporuka, svaka koža je različita, poenta je prorediti upotrebu ako se javlja iritacija).

Da li retinol može da se kombinuje sa vitaminom C i kiselinama?

Prvih 30 dana, rutina je: samo retinol, čistači, neutralna umirujuća krema i SPF, eventualno niacinamid ujutro. Posle se mogu uvesti blaže kiseline, vitamin C, i još ponešto, ali ne sve odjednom i ne sve u istom koraku rutine (retinol se uvek koristi uveče, a kiseline i/ili vitamin C se mogu koristiti ujutro, uz obavezan SPF).

 

Koji preparati sa retinolom su dostupni na skintemple.rs?

 

Heimish Marine Care Retinol serum za područje oko očiju kombinuje 0.1% čistog retinola sa 58% ekstrakta algi, uz 5% niacinamida, čini kožu čvršćom i ublažava tamne podočnjake. 

 

CosRX The Retinol 0.1 krema sadrži 0.1% čistog retinola sa niskim potencijalom iritacije, pogodna za one koji se prvi put sreću sa retinolom i imaju normalnu ili suvu kožu. Odličan izbor za prevenciju prvih znakova starenja.

 

Elizavecca Milky Piggy EGF Retinol krema sadrži 69.9% ekstrakta gnezda brzonoga (swiftlet, engl.), retinol, epidermalne faktore rasta i predstavlja vrlo efikasnu kremu protiv bora.

 

Geek&Gorgeous A-Game 5 i Geek&Gorgeous A-Game 10 sadrže retinal koji je "veliki brat" retinola, u koncentracijama 0.05% i 0.1%, što je pibližno jačini 0.5%, odnosno 1% retinola. Dok retinol zahteva dva metabolička koraka da bi dostigao aktivni oblik, retinoičnu kiselinu, retinal je direktan prethodnik samo jednog koraka konverzije iz aktivnog oblika u ćelijama. Procenjuje se da se retinal može pretvoriti u retinoičnu kiselinu više od 10 puta efikasnije od retinola, što ga čini izuzetno delotvornim članom porodice retinoida ili vitamina A, ali sa manje neželjenih efekata u odnosu na retinol. Retinal ubrzava proces regeneracije gornjih slojeva kože, čineći kožu glatkom i ujednačenijom. A-Game je izuzetan proizvod protiv starenja, ali je takođe koristan za ujednačavanje tena (fleke) i kao pomoć koži sklonoj aknama.

Dodatni saveti za korišćenje retinola

Izbegavati predeo oka i usana, jamice oko nosa. Naneti kremu ili balzam prethodno na te delove, ako su iritirani.

Par dana pre i posle depilacije nausnica ne koristiti na tom delu ili koristiti pincetu.

7 dana pre i posle retinola ne raditi profesionalne hemijske pilinge i tretmane. Naglasiti kozmetičaru koji retinol se koristi.

Retinol se može koristiti na vratu i dekolteu, ali najniže koncentracije, i ne stavljati parfem na taj deo.