Naše priče i trendovi

Nega kože – trikovi uz koje vam šminka više nije potrebna

NEGA KOžE – TRIKOVI UZ KOJE VAM šMINKA VIšE NIJE POTREBNA

Istočnjački ideal lepote dosta se razlikuje od našeg, pa je prirodno da je i vreme i nega koju posvećuju svom izgledu potpuno drugačija od onog na šta smo navikli. Ipak, po lepoti, mladolikosti i sjaju, azijske lepotice svih godina odavno su postavile visok standard.

 

Ova razlika se najbolje vidi kada recimo gledamo fotografije majki i ćerki tinejdžerki. Gde su nestale bore? Otkud tako blistava koža? U čemu je tajna? Možda je u pitanju ishrana, dosta tečnosti? Ili su sve azijske žene genetski mladolike? Zapravo, tajna je jednostavna – pravilna nega koze. 
 
Vekovima je ideal koreanske lepote čisto, glatko lice kome šminka nije ni potrebna. Koreanke ozbiljno shvataju da je pravilna nega koze odnosno ulaganje u izgled kože najvažnije ulaganje u lepotu i da ako je koža nezdrava ili loše negovana, nijedan puder to neće moći da sakrije. 
 
Sa negom se počinje od tinejdžerskog doba.  Šminka se uveče obavezno skida, a koža temeljno čisti i neguje na dnevnoj i nedeljnoj bazi. Na neki način, koreanska nega koze pruža svakoj ženi kvalitet i udobnost spa centra u sopstvenoj sobi. Možda je za to potrebno izdvojiti malo više vremena nego što ste navikli, ali je zato efekat veličanstven: više nećete imati potrebu da pokrivate  nesavršenost lica tonom šminke, niti ćete imati podočnjake i akne koje bi trebalo sakriti. 
 
Pred vama je 7 dobro čuvanih tajni besprekornog lica istočnjačkih lepotica:
 

1) Duplo čišćenje

 
Da, dobro ste pročitale. Ove azijske dame čiste kožu pred spavanje dva puta, prvo sredstvom za skidanje šminke na bazi ulja koji otklanja „uljane“ nečistoće poput šminke, sebuma i nečistoća nakupljenih usled zagađenja. Za finije radove tu je sredstvo za skidanje šminke na bazi vode koje je zaduženo za drugi tip nečistoća: znoj  i sitne ostatke koje uljano sredstvo nije uspelo u potpunosti da ukloni. Omiljena baza koja se za ovaj tip proizvoda koristi je zeleni čaj, ekstrakt riže i ekstrakt bisera.
 

2) Piling 

 
Piling lica nije neophodno ponavljati svako veče, ali ga treba uvrstiti  u nedeljnu rutinu. Koreanski zlatni standard redovnog pilinga kože je 2 puta nedeljno. Nije neophodno raditi piling lica u celosti, dovoljno je fokusirati se na zonu nosa i vidljive pore na obrazima. Piling lica ne samo da će ukloniti odumrle ćelije i učiniti da vam lice zablista, već će pripremiti kožu da bolje upija hranljive sastojke iz ostalih preparata. Omiljeni sastojci: crni šećer, salicilna kiselina, mlečna kiselina.
 

3) Hidratacija

 
Temeljno očišćena koža spremna je za hidrataciju i oporavak tokom noći. Ovaj korak podeljen je na nekoliko manjih, a svaki od njih ima posebnu svrhu i namenu. Pripremite se za uživanje! Krećemo sa blago hidrirajućim tonikom koji će osvežiti kožu od temeljnog ćišćenja i pripremiti je da što bolje upije hidratantne  sastojke. Omiljeni sastojci tonika u koreanskoj kozmetici su aloja, sladić i limunska kiselina. Kada je u pitanju nega koze, ono za šta u našoj kozmetici i kulturi svakako tek treba izmisliti poseban termin je nešto bez čega koreanska koža ne može, a to su esencije: preparati sa koncentrovanim hidrirajućim sastojcima koji regenerišu kožu, a imaju i snažan anti age efekat. Ovi proizvodi se nanose posle tonika, a omiljeni sastojci su ekstrakt pirinča, sok od breze, hijaluronska kiselina i kvasac. Ukoliko imate neki konkretan problem sa kožom kao što su sitne bore, pege, pigmentacija ili akne, u skladu sa potrebama vaše kože odabraćete i vrstu proizvoda za negu  u vidu bustera, seruma ili ampule.  Nakon toga, sledi najveći hit koreanske kozmetike a to je sheet maska.
 

4) Sheet maska

 
Zahvaljujući koreanskoj kozmetici iz koje su potekle, sheet maske ili maske od platna su postale globalna internet senzacija. Širom sveta lepotice poziraju za instagram sa maskama od platna krcatim hranljivim sastojcima odličnim za vašu kožu. Zahvaljujući sheet maskama, efekat odmah vidljiv nakon prvog tretmana koji je do skoro bio rezervisan samo za kozmetičke salone dostupan je u udobnosti vašeg doma. Samo 15 do 20 minuta uživanja posle napornog radnog dana (ili lude neprospavane noći) učiniće čuda za vašu kožu. Zahvaljujući specijalnoj teksturi  (pamučna tkanina ili specijalan papir natopljen raznim bazama seruma, krema ili ulja)  ova vrsta maske sa produženim dejstvom dozvoljava licu da upije maksimum hranljivih sastojaka. Neki od omiljenih sastojaka sheet maski su krastavac, ruža i zeleni čaj. 
 

5) Krema za predeo oko ociju

 
Jedna od najčešćih anti age grešaka je preskakanje ovog  rituala dnevne nege. Druga greška je način nanošenja kreme. Krema za predeo oko ociju se nikad ne razmazuje, nego utapkava nežnim pokretima. Redovna nega područja oko očiju potpuno će eliminisati bore oko očiju, podočnjake i nadutost. Omiljeni sastojci su med, ženšen i ljiljan. 
 

6) Još hidratacije

 
Preparati koje možete koristiti u ovu svrhu su brojni, od emulzija, gelova, krema, do maski za spavanje. Cilj ovog dela tretmana je oporavak kože i snažan anti age efekat. Regije lica koje se svakodnevno tokom noći hidriraju su lice i vrat. Neki od popularnih sastojaka su bambus, hijaluronska kiselina, gotu kola (lekovita biljka koja poboljšava cirkulaciju i oksigenaciju tkiva), sekret puževa, zeleni čaj. 
 

7) Krema sa zaštitnim faktorom

 
Treća najvažnija stvar kada je u pitanju nega lica koju možemo naučiti od Koreanki je svakodnevno koriščenje  kreme sa zaštitnim faktorom. Popularnost ove kreme nije samo vezana za koreansku ljubav prema svetloj puti već ima i svoju praktičnu stranu: čuvanje i zaštita lica od štetnog sunčevog UV zračenja ima neprocenljiv i nezamenljiv anti age efekat. Koreanke svaki svoj ritual vezan za negu kože završavaju mazanjem ove kreme koja im je podjednako važna i tokom leta i oblačnih zimskih dana. Neki od čestih sastojaka ovih krema su titanijum dioksid i cink oksid.