Naše priče i trendovi

Šta znači SPF i koliko je dovoljno?

ŠTA ZNAčI SPF I KOLIKO JE DOVOLJNO?

Kako izabrati kremu sa UV faktorom za lice? Koja je najbolja SPF krema i šta je SPF? U čemu je prednost korejskih krema za svakodnevnu UV zaštitu?

 

SPF je laboratorijska mera zaštite od UVB zraka koji dovode do opekotina. On govori o tome koliko puta duže smete da ostanete na suncu, a da ne izgorite u odnosu na kožu bez SPF preparata, što se ne može primeniti i vrlo je varljivo u praksi, pa je bolje da ovu definiciju zaboravite. Bolji uvid daje činjenica da SPF 30 propušta 3% UVB zraka, SPF 50 2%. Između SPF 30 i 50 je teoretski vrlo mala razlika, ali UVA zaštita se može značajno razlikovati. Osim toga potrebno je 30 ml preparata za telo i 2 ml za lice da bi se postigla propisana zaštita, ali mi realno postignemo polovinu (2 ml je malo manje od polovine kafene kašičice). Postoje tabele koje prema fototipu propisuju manje zaštitne faktore, ali nemojte se pouzdati u to, jer skincancer.org ne preporučuje preparate ispod SPF 30, pogotovo za lice.

 

Kako da znamo koliko iznosi UVA zaštita?

UVA zraci dovode do fotostarenja, alergija, fleka, keratoza, promena na DNK, i na kraju do raka kože. Po evropskoj regulativi UVA zaštita je jedna trećina SPF-a, odnosno UVB zaštite i na takvim preparatima stoji UVA znak u krugu. Na azijskim proizvodima UVA zaštita je označena znakovima +, i treba tražiti 3 ili 4 znaka +, npr. PA ++++.


Koji preparat za lice izabrati?

Cosrx Aloe SPF 50 odgovara svim tipovima kože, izuzev jako masne, odlično hidrira, ne ostavlja beo trag i odlična je podloga za šminku.

Missha Essence SPF 45 je vrlo lagan preparat cvetnog mirisa koji odgovara svim tipovima kože.

Missha krem-gel je najlaganiji od svih, za par minuta upija, pruža suvu somotsku završnicu i najviše odgovara masnoj koži, ali i svima onima koji vole teksturu koja se ne oseća na koži.

Benton je za osetljivu kožu, bez mirisa i bez hemijskih filtera, sadrži samo ne-nano mineralne filtre. Tekstura je vrlo kozmetična za ovaj tip proizvoda, a minerali dugo drže masnu kožu bez prosijavanja.

Coxir Ceramide Daily UV SPF 50 je lagana krema u pakovanju od čak 80 ml koja obezbeđuje visoku UV zaštitu za svakodnevnu upotrebu. Odgovara svim tipovima kože, čak i osetljivoj. Sadrži ceramide, hijaluronsku kiselinu, ekstrakt aloje i visoku UVA i UVB zaštitu u prijatnoj nelepljivoj podlozi.

Korejske kreme sa visokim zaštitnim faktorom nisu samo za leto, već se mogu koristiti tokom cele godine.