Naše priče i trendovi

Skintemple intervju - Dnevnik lepe kože

SKINTEMPLE INTERVJU - DNEVNIK LEPE KOžE

Može li u jedan neseser stati sve što je potrebno za lepu i negovanu kožu? U nastavku pročitajte intervju sa Snježanom, majkom i preduzetnicom i otkrijte na koji način ona brine o svojoj koži.

 

Snježana ima 40 godina, dvoje dece, samostalan preduzetnički posao i minimalno vremena za sebe, ali njeno lice priča sasvim drugu priču.

 

"Kada počinješ svoj posao, imaš želju i elan da se što bolje i više organizuješ. Mi žene smo sklone da preuzimamo na sebe više obaveza nego što smo u stanju da iznesemo, a kada postanemo mame obaveze se ne smanjuju, naprotiv, samo je vreme za razmišljanje kako i kada ću ovo da stignem kraće ili ne postoji. Pre 10 godina moram priznati da sam imala mnogo više vremena (i novca) za odlazak kod kozmetičara, vođenje računa o ishrani, a ponekad bi u nedeljni raspored ušla i neka hidrodermija ili mezoterapija. Sada kada me neko pita - kako sve to danas postižeš, moj odgovor je - ne znam. Međutim, istina je, kada manje planiraš, a više radiš, univerzum te uvek nagradi i pošalje pomoć. I na kraju dana, iako ne znaš kako je uspelo, opet si zadovoljan postignutim. Kako sam se menjala ja i moje obaveze, tako se menjalo i vreme i način nege moje kože. Srećom, sudeći po izgledu mog lica, sve te promene su bile na bolje.

 

 

U narednih nekoliko pitanja probaćemo da dočaramo kako je ta promena nege kože izgledala. Istina je da kako se menjamo mi i naš tempo i shvatanje života, menja se i odnos prema licu.

 

Snježana nastavlja - "Pre trudnoće nisam puno vodila računa o zdravoj hrani. A onda sam negde pročitala da je koža naš najveći organ i da preko nje unosimo kako dobre, tako i loše supstance. A zatim, prirodno, počela sam da se okrećem sve više zdravijoj ishrani, prirodnim, neagresivnim kozmetičkim sredstvima za kožu, prvo zbog dece, a zatim sam to usvojila i kao svoju svakodnevnu naviku. Nema rešenja preko noći. Za dobre stvari potrebna je nega što kvalitetnijim proizvodima koji se oslanjanju na ono najbolje što priroda može da nam ponudi. Upravo takav način razmišljanja doveo me je do koncepta korejske kozmetike. I posle svega što sam probala kada je nega lica u pitanju, ne nasedam više na marketinške slogane, već edukovano čitam deklaracije i usvajam samo ono što je zdravo i ono što mojoj koži najviše prija.

 

Prvo što me je privuklo korejskoj kozmetici je izgled njihovih žena u zrelim godinama i njihov kult nege. Donela sam prve proizvode iz inostranstva i zaljubila se na prvi pogled u pakovanja, egzotične sastojke i drugačije tipove proizvoda od onih na koje smo navikli. Kada se oseti blagodet moćnog dejstva ovih proizvoda, ljubav “na prvi pogled” zamenjuje nešto mnogo bolje, dugotrajnije i ozbiljnije. Kako zbog svog posla često putujem, ono što mi je takođe važno su proizvodi prilagođeni upravo putovanjima, što itekako ume da olakša život, ali o tome ćemo kasnije, sada da počnemo redom."

 

Draga Snježana, hajde da počnemo od osnovnih pitanja. Za početak, možeš li nam reći koji je tvoj tip kože i sa kojim se problemima u nezi najčešće suočavaš?

 

Možemo reći da imam kombinovan tip kože sa masnom T- zonom. Svi koji imaju ovaj tip kože znaju otprilike koji su problemi: uvek sam morala da biram dva sredstva za negu kože lica. Jednom delu kože fali hidratacija, dok je drugi izrazito masniji od ostatka lica i to upada u oči. Ovaj problem se posebno pogoršava kada su u pitanju hormonske promene ili jača izloženost stresu što je, nažalost, čest slučaj sa većinom žena koje poznajem. Hiperpigmentacija i zapušene pore (najgore su oko brade) kao i osetljivost na izloženost suncu (u mom slučaju čest izlazak fleka) mi jako smeta. Kao i sve žene sa Balkana, kasno sam uvidela nephodnost korejske filozofije svakodnevnoh nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom, ali u narednom periodu ću se potruditi da to ispravim.

 

Da li se tvoja nega kože drastično promenila od kada si otkrila Skintemple?


Moja nega kože se ranije svodila na obavezno skidanje šminke i čišćenje lica micelarnom vodom bez ispiranja, uz nanošenje hidratantne kreme. Ponekad bih stavila neku masku, iskreno, ne vodeći puno računa o tipu kože kom je namenjena. U tim danima moja svakodnevna nega nije išla dalje od toga, da ne spominjem da nikad nisam čula za esencije, sheet maske i svakodnevno nanošenje kreme na predeo oko očiju. Kada sam upoznala svet korejske kozmetike shvatila sam da je u pitanju čitava filozofija lepote. I kao i kod sticanja svake druge navike, uvodila sam je postepeno, proizvod po proizvod, dok u jednom trenutku nisam shvatila da moj neseser (kao i moje lice) živi potpuno nov život, koji nema veze sa starom negom (srećom, ni sa starim problemima kože).

 


Ukoliko se jače šminkam tog dana prvi korak mi je obavezno sredstvo za skidanje šminke All Clean Balm korejskog Brenda Heimish koje skida vodootpornu maskaru, tečni puder i SPF kreme. Drugi korak je pena za umivanje Honest cleansing foam Brenda Benton koja otklanja i najmanje tragove masti i nečistoća. Nakon toga sledi nanošenje na lice Benton Aloe Propolis tonera pre bilo kog drugog proizvoda za negu lica i mogu reći da ovaj korak nikad ne preskačem, prisustvo ovog tonera na mom licu itekako se oseti. 0,5% BHA kiseline u kombinaciji sa alojom i propolisom skidaju odumrle ćelije i čine da koža ujutro blista. Nakon njega za dodatnu hidrataciju koristim Benton Snail Bee esenciju, najbolji proizvod ovog brenda. On dubinski hidrira moje lice , otklanja sitne linije i prosvetljuje ten. Ritual završavam sa Cosrx Snail 92 kremom čiji je glavni sastojak mucin puža, čak 92% koja neverovatno hidrira i regeneriše kožu. Sve proizvode stavljam i na vrat, jer mi je koža tu tanja i suvlja i godine se brže vide.


Što se tiče dnevne šminke uvela sam nanošenje pudera sa zaštitnim faktorom. Moj izbor ovde pada na Heimishev Artless Perfect Cushion SPF50 u nijansi 23 Natural Beige. Ovaj neverovatno praktičan hit korejske kozmetike u prepoznatljivom, lepom pakovanju, zapravo je jastučić natopljen tečnim puderom i anti age serumom, sa posebnom tehnologijom pakovanja koja ne dozvoljava puderu da se isuši. Veoma je lagan i čini kožu baršunastom, nežnom, mekanom na dodir, a, što je takođe važno, pruža celodnevnu zaštitu od UV zračenja. Uvek ga imam u tašni i po potrebi nekoliko puta popravljam i dodajem.

 

Koja je najkorisnija stvar korejske nege koju si primenila na svojoj koži?


Duplo čišćenje je prva stvar koju sam naučila od koreanki. Najpre skidam sebum, šminku i SPF faktor sa sredstvom za čišćenje na bazi ulja, a potom operem lice sredstvom za čišćenje na vodenoj bazi koje mi u potpunosti očisti lice od svih tipova prljavštine i smoga koja je u gradskom životu neminovna.


Druga stvar je definitnivno redovno korišćenje kreme i pudera sa zaštitnim faktorom. Žao mi je samo tu najvažniju korejsku anti-age lekciju nisam usvojila ranije. Za Korejsku kozmetiku je normalno da i prajmeri ili Cushion puderi sadrže zaštitni faktor, a kod nas su proizvodi sa zaštitnim faktorom rezervisani samo za letovanje. Izdvajam ono što sam probala (i čime sam prezadovoljna): COSRX Aloe Soothing Sun Cream SPF50+++. Neverovatno je lagane konzistencije, ne ostavlja beli trag, ne masti kožu i ne puni pore, iako ima faktor 50. Smatram da su u oblasti krema sa zaštitnim faktorom korejski brendovi daleko ispred svih svetskih.

 

Rekla si da si uvela velike i važne promene, ali i da si ih u svoju dnevnu rutinu uvodila postepeno, proizvod po proizvod. Ako bismo sada otvorili tvoj neseser, šta bismo našli od proizvoda koje redovno koristiš?


Možda bih mogla da proizvode podelim po delovima dana. Moja jutarnja rutina počinje sa Benton My Best Friend prirodnim sapunom, Bentonovim Aloe BHA tonerom ili PKY Essence tonerom, a na kraju, pre odlaska iz kuće obavezno stavim alojinu kremu sa zaštitnim faktorom brenda COSRX.


Ukoliko nemam jaču šminku uveče koristim Huxley sredstvo za čišćenje lica na bazi ulja, Bentonov Aloe BHA Skin Toner ili PKY Essence toner, Benton Snail Bee esenciju, Cosrx Advanced Snail 92 kremu i naravno nezaobilazan Fermentation eye cream za područje oko očiju (Benton).

 

 

Kako neguješ kožu kada si na putu?


Ono što sam na putu naučila na teži način je da ne eksperimentišem sa novim, tek kupljenim preparatima (smeh). Na putu mi se često desi da mi izbije poneka neželjena bubuljica tako da uvek sa sobom nosim Cosrx Acne Pimple Master flasterčiće protiv bubuljica koji mi preko noći reše problem. Cosrx ima sjajan proizvod za čišćenje lica kada ste na putu – One Step Clear Pads. To su tupferi natopljeni tečnošću koja čisti i neguje kožu. Ponesem nekoliko komada i tako izbegnem sva ona velika pakovanja u koferu.


Jedino čega se trudim da se pridržavam na putu je da unosim mnogo tečnosti, posebno u avionu, i kad god to uspem, itekako mi se isplati, jer je koža hidrirana i blistava.

 

Šta je najvažnija stvar koju si tokom godina naučila o svojoj koži?


Možda će zvučati neobično, ali nedostatak vremena za redovne posete salonima za lepotu i negu kože na kakvu sam navikla naučila me je da biram kvalitetnije proizvode, sa prirodnim sastojcima. U početku mi je korejska nega kože delovala dosta komplikovano i kao nešto što oduzima mnogo vremena, ali kada mi se proizvod po proizvod “uvukao pod kožu” počela sam da sve to doživljavam drugačije. Vreme posvećeno nezi kože, pogotovu mali relaksirajući rutuali poput stavljanja maske uveče dosta me opuštaju nakon napornog radnog dana kada shvatim da je to vreme ponekad jedinih pola sata u danu koje odvojim samo za sebe. U ovom prebrzom ritmu u kome živimo, ti mali rituali nege i brige o sebi su ne samo potrebni, nego nephodni da bi mi žene zadržale balans i zdravlje.