Naše priče i trendovi

Korejska kozmetika za masnu kožu

KOREJSKA KOZMETIKA ZA MASNU KOžU

Masnu kožu karakteriše sebum ili masni sjaj, koji lako zapuši pore (koje su vidljive i proširene) i dovodi do pojave komedona, akni, bubuljica. Masna koža je stalno na ljuljašci, između preteranog lučenja sebuma i dehidratacije, što vodi u začarani krug. Klasična zapadnjačka kozmetika ima prilično agresivan pristup tretmanu masne kože: odmastiti i matirati. Korejska kozmetika ima za cilj umirenje upalnih procesa i hidrataciju, što se pokazalo kao efikasnija nega bez neželjenih efekata.

 

Za čišćenje masne kože treba pronaći pravu meru, očistiti, a ne dehidrirati. Prvi korak je hidrofilno ulje ili balzam koji odlično topi šminku, a posle toga obavezno umivanje gelom ili penom (DC, double cleanse metoda ili duplo čišćenje). The Skin House Essential ulje je odličan izbor za prvo čišćenje masne kože, kao i Banila balzam. Za drugo čišćenje Cosrx Low pH gel sa uljem čajnog drveta, temeljno čisti i uravnotežava lučenje sebuma.

Redovan piling je neophodan jer nagomilane ćelije kože i sebum zapušavaju pore, što dovodi do nastanka akni i bubuljica. Sa mehaničkim pilinzima treba biti oprezan, moraju da budu nežni i okruglih čestica i ne primenjivati ih više od dva puta nedeljno. Bolje rešenje je blag enzimski ili hemijski piling. Cosrx enzimski piling u prahu na bazi centele (tigrova trava, gotu kola) i enzima  jedinstveni je preparat na tržištu i preporučuje se čak i za osetljivu kožu.

 

BHA, odnosno salicilna kiselina je blagodet za masnu kožu i mitisere jer prodire u unutrašnjost pora, čisti ih i deluje protivupalno, ali i druge kiseline veoma prijaju masnoj koži (izbor se vrši na osnovu osetljivosti i cilja koji želimo da postignemo). Čista salicilna kiselina često dehidrira kožu, zbog čega Cosrx koristi derivat betain-salicilat koji odlično čisti pore bez dehidratacije. Dostupni su proizvodi različitih koncentracija, od Cosrx Clear Pad tupfera sa 1% betain salicilata, koji je ekvivalent 0.5 % salicilne kiseline, do kultnog proizvoda za čišćenje pora i rešavanja problema sa mitiserima, Cosrx Blackhead Power Liquid, koji sadrži 4% betain-salicilata, što je maksimalna dozvoljena koncentracija u kozmetici.

Za negu birati fluide, losione, emulzije, krem-gelove (nikako kreme za sve tipove kože!) i tražiti sledeće sastojke: salicilna kiselina, cink, niacinamid, vitamin C, adstrigentni biljni ekstrakti, retinol, bakuhiol, puževa sluz... Centela i ekstrakt zelenog čaja su zvezde svih korejskih proizvoda za masnu kožu zbog umirujućeg i protivupalnog efekta. Naši predlozi za negu masne kože: Benton losion, Cosrx Birch emulzija, Cosrx esencija i krema na bazi puževe sluzi...

Masnoj koži će SPF često biti dovoljna dnevna nega, eventualno ispod njega dodati tonik, esenciju, serum ili ampule u odnosu na stanje kože, dok se uveče treba fokusirati na temeljno čišćenje, hemijski piling, tretmanske preparate i dobru hidrataciju. SPF preparati vrlo lagane nelepljive teksture i preporuka za masnu kožu su Missha essence SPF 45 i Missha krem-gel SPF 50.