Naše priče i trendovi

Duplo čišćenje lica ili DC metoda čišćenja lica

DUPLO čIšćENJE LICA ILI DC METODA čIšćENJA LICA

Korejski brendovi su doneli trend duplog čišćenja i svi su poludeli za DC metodom kojom se nečistoće topive u mastima prvo otope čistačem na bazi ulja (ulje, balzam), a zatim sve to spere penom ili gelom.

 

Čistači na bazi ulja ne dehidriraju kožu, odlično tope sve nečistoće, a moraju da budu hidrofilni da bi se sprali sa kože bez masnih ostataka (zato moraju da budu posebno formulisani i ne može se koristiti bilo koje ulje). Ako na koži ostaju masni ostaci, ostaju i nečistoće, DC (double cleanse) metoda se ne izvodi pravilno i čistači na bazi ulja mogu da budu komedogeni, odnosno zapušavaju pore, umesto da ih čiste i dovode do pojave akni i bubuljica na koži koja je tome sklona.

Kome je neophodno duplo čišćenje?

Suvoj koži jedino takva metoda čišćenja prija.

Osobama koje se šminkaju, jer lagano i potpuno otapaju šminku, uz masažu, bez trljanja.

Osobama koje imaju proširene pore i stalno se žale da su im pore začepljene.

Osobama koje na dnevnoj bazi koriste hemijske UV filtre, kao zaštitu od fotostarenja, jer su oni liposolubilni, čime se izbegava komedogenost SPF preparata.

 

Kako se pravilno izvodi duplo čišćenje lica ili DC metoda čišćenja?

 

Ulje ili balzam se nanese na suvu kožu lica, masira 30-tak sekundi i potom se lice ispere mlakom vodom. Pena ili gel se umasiraju na vlažnu kožu i lice ponovo umije mlakom vodom. Ako je koža masna, pore su proširene, a na koži nema upalnih procesa, možda ćete poželeti da upotrebite četku, i za tu svrhu je odlična Benton četka, napravljena od antibakterijskog materijala koji se lako održava.

Korejke će UVEK uveče duplo očistiti lice, a ujutro će se umiti čistačem na bazi vode niske pH vrednosti, koji ne remeti barijernu funkciju kože. Zatim sledi utapkavanje tonika. Tek tada je koža čista, jedra, hidrirana i spremna za dalje korake.