Naše priče i trendovi

Fenomen upotrebe puževe sluzi kao glavnog sastojka kozmetike

FENOMEN UPOTREBE PUžEVE SLUZI KAO GLAVNOG SASTOJKA KOZMETIKE

Fenomen upotrebe puževe sluzi kao glavnog sastojka kozmetike veoma intrigira poslednjih godina. Preliminarne kliničke studije pokazale su da puževa sluz svojim sastavom podstiče aktivnost kolagena što utiče na obnavljanje vezivnog tkiva i smanjenje vidljivosti ožiljaka.

 

Postoje zapisi da se puževa sluz koristila još u antičkoj Grčkoj i bila je zaboravljena sve dok radnici na jednoj farmi puževa u Čileu osamdesetih godina prošlog veka nisu primetili da im ranice na rukama brže zarastaju i da im koža bolje izgleda, kada su u kontaktu sa ovom materijom. Od tada je gajenje puževa zbog sluzi postalo vrlo popularno, prvenstveno u Koreji. Puževi su štetočine, otkupljuju se od lokalnih farmera, koji bi ih inače istrebili, dobro hrane, i svakih nekoliko nedelja polivaju vodom, da bi se stimulisala sekrecija sluzi, koja se skuplja i prodaje lokalnoj kozmetičkoj kompaniji.
 

Zašto baš puževa sluz?

 
Koža posle redovnog tretmana preparatima sa mucinom postaje glatka i blistava. Krema na bazi puževe sluzi odlična je za ublažavanje ožiljaka, redukciju postinflamatornih hiperpigmentacija posle akni i ublažavanje bora. Puževa sluz je mešavina prirodnih sastojaka (alantoin, kolagen i elastin, prirodni antibiotici, glikolna kiselina) koji veoma blagotvorno deluju na kožu, štite je od oštećenja, infekcija i UV zraka.

Alantoin stimuliše epitelizaciju kože, obnavlja i zateže kožu, uklanja ožiljke i ubrzava zaceljivanje ranica.
 
Kolagen i elastin čine osnovne komponente kože. Kolagen obezbeđuje strukturu i čvrstinu tkiva, dok elastin obezbeđuje elastičnost.
 
Glikolna kiselina utiče na blago uklanjanje viših površinskih slojeva kože i omogućava otkrivanje nove blistave kože.
 

Koji su efekti preparata sa puževom sluzi?

 

ublažavanje ožiljaka
nega i hidratacija kože
nega problematične kože i ublažavanje ožiljaka i fleka posle akni i bubuljica
smanjivanje dubine bora
preventivno dejstvo na stvaranje novih bora
otklanjanje površinskog sloja ćelija, vrlo blag hemijski piling
smanjivanje crvenila i iritacije.
 
Kozmetiku sa puževom sluzi mogu primenjivati sve starosne grupe u cilju regeneracije kože, kao dnevnu ili noćnu negu, na celo lice ili na ciljana područja, a posebno će prijati masnoj i mešovitoj koži. Puževa sluz se preporučuje osobama osetljive kože umesto aktivnih supstanci poput retinola i glikolne kiseline, zbog manje mogućnosti iritacije i alergogenog potencijala, a odličnog efekta.
 
Bentonova Snail Bee esencija sadrži 90% filtrata puževe sluzi. U kombinaciji sa Snail bee serumom sa 70% filtrata puževe sluzi i pčelinjim otrovom, losionom, kremom i maskom, Benton je stvorio kolekciju koja rešava veliki broj problema sa kožom: od umanjenja bora, umirenja iritirane i osetljive kože, do izjednačavanja tona kože. 
 
Cos RX-esencija sa čak 96% puževe sluzi je jedan od najpoznatijih proizvoda ovog tipa na svetu, a sadrži vrlo visok % puževe sluzi, hidrirajuće materije, lagane je teksture, bez mirisa, na početku malo lepljiva, ali veoma brzo upija. Nanosi se uveče između tonika i seruma i veoma prija svima. Esencija hidrira i predstavlja tretman, a Cos RX gel-krema sa puževom sluzi neguje kožu. Ovu liniju upotpunjuje Cos RX krema za predeo oko očiju koja sadrži 72% puževe sluzi i 5 tipova peptida, od kojih i bakarne peptide koji se mogu naći samo u kozmetici visokog cenovnog ranga, dok niacinamid posvetljuje tamne podočnjake i  pruža sjaj tom području. U našoj ponudi su i The Skin House hidrogel maske na bazi puževe sluzi i zlata za predeo očiju koje vrlo brzo osvežavaju i pružaju blistavost tom području.