Naše priče i trendovi

KISELINE I KOREJSKE KREME ZA LICE

Kada želimo da uvrstimo kiseline ili hemijski piling u svoju rutinu, najčešće razmišljamo o preparatu tipa rastvora, kao što su tonik ili serum, ili o čistačima, poput gela ili piling gela. Ali, kiseline sve češće srećemo u kremama. Koje su prednosti kiselina u kremama?

 

Kiseline i korejske kreme za lice

 

Krema sa kiselinama može da se koristi kao jedini preparat u rutini koji vrši hemijski piling, ili se može dodati, ako drugi preparati koje koristimo nisu dovoljni, u smislu da je koža i dalje hrapava, bez sjaja ili su prisutne bubuljice i mitiseri. Krema ostaje na koži duži vremenski period, za razliku od gelova koji se ispiraju, a manje iritira od tonera, esencija i seruma. Nanošenje više proizvoda sa kiselinama nižih koncentracija jedan za drugim može da bude bolja ideja od nanošenja jednog proizvoda visoke koncentracije u smislu bolje tolerancije kože. Sa druge stranje, treba biti oprezan i ne preterivati sa hemijskim pilingom. Rutina se može osmisliti tako da se različiti preparati sa kiselinama koriste odvojeno (ujutro i uveče) ili različitim danima.

 

Ako se vaša koža lako iritira uz tečne kiseline, probajte kremu. Krema sadrži mnoge supstance koje neguju i umiruju kožu i može da bude dobro rešenje za osetljivu kožu. Sinergizam sastojaka je isto tako važan; sastojci u kremama se međusobno dopunjavaju i zajedno deluju, da bi se postigao određeni cilj. Kiseline u kremama polako rastvaraju supstance koje drže mrtve ćelije na površini kože, hidriraju (imaju efekat humektansa), omekšavaju i otkrivaju blistavu kožu. Salicilna kiselina (BHA) ima protivupalni efekat, nežno čisti pore i ima blagotvorno delovanje na bubuljice i mitisere. Osim toga, kiseline omogućavaju da se drugi sastojci krema bolje apsorbuju.

 

TIAM Pore Minimizing 21 krema sadrži 2.1% ekstrakta kore vrbe, koji je prirodan izvor BHA kiselina, uz 5% niacinamida, i pantenol i alantoin koji umiruju kožu. Krema reguliše produkciju sebuma, poboljšava izgled proširenih pora, smanjuje suvišan sjaj kože i nastanak mitisera.

 

Za masnu kožu, nije dobro izbegavati kreme, samo treba koristiti lagane teksture. Koža sa aknama i bubuljicama podložna je dehidrataciji, zbog upotrebe jakih čistača, a dehidrirana koža vodi do preterane produkcije sebuma, novih akni i dodatne iritacije. Korišćenjem lagane kreme sa kiselinama dobijate sastojke koji vrše blag hemijski piling, bore se protiv bubuljica i mitisera, i sastojke koji hidriraju kožu u jednom proizvodu.

 

Protiv akni i bubuljica probajte COSRX AC fluid koji sadrži betain-salicilat, blag serivat salicilne kiseline, poreklom iz kore bele vrbe, uz ekstrakte propolisa, aloje i zelenog čaja. 

 

Odličan izbor za masnu osetljivu kožu i one koji ne tolerišu kiseline je SOME BY MI AHA/BHA/PHA 30 Days Miracle krema, koja pored 3 tipa kiselina sadrži 4 derivata centele koji umiruju kožu.

 

Kiseline su prisutne i u kremama sa suvu i osetljivu kožu, samo je ovde izbor kiselina drugačiji. Mlečna kiselina je najbolji izbor za suvu i oseljivu kožu, jer odlično hidrira kožu, pored toga što vrši vrlo blag piling. HEIMISH Saten krema sa ekstraktom ruže sadrži mlečnu kiselinu, koja podstiče regeneraciju kože i pruža vašoj koži mekoću i blistavost.

 

Kako se koristi krema sa kiselinama?

 

Krema sa kiselinama se koristi na kraju rutine, poput svake druge kreme. Pre uvođenja novog preparata sa kiselinama uvek uradite patch test i pratite reakciju svoje kože. Treba obratiti pažnju na prethodno nanete proizvode sa kiselinama, ako je koža osetljiva. Kreme sa kiselinama se ne koriste u istom koraku rutine sa čistim vitaminom C i retinolom, kao i sa drugim jakim aktivnim supstancama, da ne bi došlo do iritacija. Krema za svakodnevnu zaštitu od sunca, obavezna je uz sve preparate sa kiselinama.

 

Korišćenjem krema sa kiselinama, dobija se blag hemijski piling bez iritacija u samo jednom koraku i one su odličan izbor za jednostavne rutine.