Naše priče i trendovi

Važnost tonera u korejskoj rutini nege lica

VAžNOST TONERA U KOREJSKOJ RUTINI NEGE LICA

Kada je reč o tonerima, tonicima ili losionima razlikujemo "cleanser" i "softener" , ili čistač i tretmanski toner. Čistač se koristi pri klasičnom zapadnjačkom čišćenju kože uz mleko ili ulje kao obavezan korak i otklanja ostatke nečistoća, a vrlo često sadrži deterdžente.

 

"Softener" sadrži neki aktivni princip, recimo razne kiseline, antioksidanse, biljne ekstrakte, vitamine i slično, može se upotrebljavati kao dodatni korak posle temeljnog čišćenja, a uloga mu je i priprema kože za dejstvo kreme.
 
Korejski toneri su uglavnom tretmanski i nanose se na temeljno očišćenu kožu, posle duplog čišćenja lica. Mogu se nanositi tupferom, ali utapkavanjem prstima se podstiče apsorpcija, postiže bolji efekat i troši manje proizvoda. "Skin" je u Koreji sinonim za tonik, gde je osmišljena "7 Skin" metoda, koja podrazumeva utapkavanje tonika 7 puta sa razmakom od 3 minuta. Cilj ove metode je veoma dobra hidratacija i postizanje jedre, "staklaste" kože. Toner koji se koristi u "7 Skin" metodi ne treba da sadrži alkohol i deterdžente. 
 
Toneri mogu sadržati kiseline i vršiti blaži ili jači hemijski piling: Cosrx AHA/BHA (vrlo blag kiselinski tonik, više balans pH vrednosti nego piling, 0.1% AHA i 0.1% BHA), Benton Aloe BHA (blag piling, 0.5% salicilne kiseline) , Cosrx Clear Pads (betain-salicilat ekvivalentan 0.5% salicilne kiseline), Cosrx Blackhead Power Liquid (betain-salicilat ekvivalentan 2% salicilne kiseline).
 
Toneri koji prvenstveno služe za umirenje iritirane kože i hidrataciju: Benton Snail Bee High Content Skin (na bazi puževe sluzi i pčelinjeg otrova) , Pyunkang Yul Mist toner u spreju (Coptis japonica ekstrakt sa protivupalnim i umirujućim delovanjem), Pyunkang Yul Essence toner (Astragalus membranaceus ekstrakt korena, tradicionalni istočnjački adaptogen, sa protivupalnim i antioksidativnim efektom na kožu). 
 
Antiejdžing i antioksidantni efekat imaju: Klavuu revitalizujući toner na bazi bisera i morskih algi, Huxley koji sadrži ekstrakt ploda i ulje indijske smokve, Cosrx Galactomyces bezalkoholni toner sa fermentacijom, čiji je osnovni sastojak fermentisani filtrat kvasca. 
 
Kao jedan od koraka u tretmanu problematične kože, za uklanjanje sebuma i umirenje upalnih procesa koristi se Cosrx Natural BHA tonik na bazi propolisa crnih pčela i centele, sa salicilnom kiselinom prirodnog porekla, a sadrži određenu količinu alkohola, koji ima efekat dezinficijensa.
 
Za dehidriranu kožu i dodatnu hidrataciju tu su The Skin House Marine toner i Pyunkang Yul ampule.
 
Tretman proširenih pora i mitisera sprovodi se uz Cosrx Blackhead Power Liquid i The Skin House toner za sužavanje pora i ujednačavanje tena, koji ima efekat i na hiperpigmentacije, a na bazi je niacinamida i biljnih adstringenasa. 
 
Tonere koža potpuno apsorbuje, oni sadrže moćne aktivne principe, zaista prave razliku i zato ih treba uvesti u rutinu, a birati u zavisnosti od stanja kože i efekta koji želimo da postignemo. Kada su u spreju, mogu se koristiti više puta u toku dana za osvežavanje, umirenje i hidrataciju kože, čak i preko šminke.