Naše priče i trendovi

Rečnik korejske kozmetike - II deo

REčNIK KOREJSKE KOZMETIKE - II DEO

U nastavku je drugi deo rečnika korejske kozmetike koji smo za vas pripremili. Ako i vas zanima kozmetika sa dejstvom najkvalitetnijeg spa tretmana koja je bazirana na prirodnim sastojcima, bezbedna, zdrava i povoljna, vreme je da počnete sa dešifrovanjem rečnika korejskih proizvoda koji će zauvek promeniti vaš način gledanja na lepotu i negu kože.

 

C

 

Cleansing oil: Skinite šminku bez tufera


Slično balzamu za čišćenje lica, ulja za čišćenje idealna su za prvu fazu korejskog duplog čišćenja lica predviđenog za uklanjanje uljanih i težih nečistoća poput šminke i sebuma. Za razliku od klasičnih sredstava za skidanje šminke, postupak čišćenja je brži i ne zahteva upotrebu tufera: na suve dlanove nanesite ulje za čišćenje, nežno ga umasirajte na lice i zatim isperite mlakom vodom. Većina ulja za čišćenje lica u dodiru sa vodom dobijaju mlečnu ili čak kremastu teksturu koja se lako ispira i ne narušava prirodni balans ulja kože.

 

Cleansing water - Micelarna voda ili voda za čišćenje lica

 

Voda za čišćenje lica naziva se još i micelarna voda ili voda lepote a koristi se za uklanjanje šminke i nečistoća s lica. Može se koristiti kao toner ili za blagi piling. Ovaj nežan čistač lica efikasan je zbog micelarne tehnologije,tj. sićušnih micela koje svojim sastavom privlače nečistoće, višak masnoće, sebuma i talog zagadjenja sa kože. U pitanju je blago,neagresivno sredstvo koje temeljno čisti i pogoduje i najosetljivijoj koži.

 

D

 

Dewy qwang skin - blistava negovana koža

 

Dewy izgled je apsolutni korejski ideal izgleda lica- mi bismo ga preveli kao blistavu, negovanu, nežnu kožu svežeg izgleda. Korejke to postižu kvalitetnom i redovnom negom lica koja je mnogo bitnija od pokrivanja nedostataka šminkom.

 

E

 

Exfoliator (fizički i hemijski) - Fizički i hemijski piling

 

Svrha pilinga je uklanjanje mrtvih ćelija kože i poravnanje nepravilnosti na njenoj površini. Postoje dve vrste pilinga: fizički ili mehanički i hemijski piling. Sredstva za mehanički piling uglavnom u sebi sadrže sitne čestice koje se utrljavaju po površini kože i na taj način uklanjaju mrtve ćelije sa njene površine. Koža nakon ove vrste pilinga postaje vrlo glatka i nežna, a ten je vidno osvežen. Za hemijski piling se koriste sredstva koja u svom sastavu imaju blage, uglavnom voćne AHA ili BHA kiseline. Neke od njih posebno su efikasne kod uklanjanja pega od sunca, pojačane pigmentacije, a neke za uklanjanje mitisera, sužavanje pora ili antiage efekat. Ukoliko kombinujete više preparata sa dejstvom hemijskog pilinga, savet je da se konsultujete sa dermatologom za najbolje rezultate.

 

P

 

Peeling pads ( tuferi za hemijski piling)


Tuferi natopljeni tonerom sa kiselinom vrlo su praktični za hemijski piling lica. Mogu se koristiti za uklanjanje odumrlih ćelija kože, izbeljivanje i ujednačavanje tena. Površina im je uglavnom hrapava, što doprinosi fizičkom pilingu koji će lice učiniti mekim i glatkim, a sadržina natopljena tonerom koji u sebi sadrži supstancu za hemijski piling. Mogu se koristiti za lice i telo.

 

S

 

Serum


Ova sredstva za negu kože su lagane, retke teksture, prepune aktivnih sastojaka koji pružaju licu dodatnu hidrataciju i saniraju određene probleme na koži. Zbog svoje teksture koža ih lako upija i brzo unosi u sebe koncentrat njihovog visokokvalitetnog sastava.

 

Sheet maska


Korejski trend maski za lice od platnenog materijala natopljenog hranljivim sastojcima odavno je osvojio svet. Sada postoji bezbroj vrsti sheet maski različitog sastava i namena, ali cilj im je uvek isti: pružiti koži hidrataciju i osveženje u kućnim uslovima, bez napornog i skupog odlaska u salon. Rezultat je vidljiv odmah, koža se brzo osveži a uputreba je krajnje jednostavna. Sheet maska je odličan izbor za putovanja.

 

Seven skin method


U pitanju je specijalan korejski način nanošenja tonera ( termin skin u korejskoj kozmetici se odnosi i na toner). Na očišćeno lice toner se nanosi 7 puta na kožu čime se postiže idealan nivo hidratacije i nege lica.

 

Sleeping mask: Noćna maska za negu kože

 

Ovaj proizvod koristi se kao zadnji korak u večernjoj rutini nege lica i cilj mu je nega kože tokom noći i dodatna hidratacija. Nanosi se pre spavanja i ostavlja da deluje na koži do jutra, dok lice postepeno upija hranljive sastojke.

 

SPF


SPF oznaka na proizvodima pokazuje kapacitet njegove zaštite od štetnog UVA zračenja, dok PA oznaka ukazuje na kapacitet zaštite proizvoda od štetnog UVB zračenja. Najviši SPF faktor zaštite je 100, ali ni on ne pruža potpunu zaštitu od štetnog izlaganja Suncu, pa je uvek dobro pridržavati se uputstava zaštite na visokim letnjim temperaturama kao što je nošenje šešira i naočara i izbegavanje izlaganja Suncu izmedju 11 i 17 h. Pored krema za sunčanje, veliki broj krema korejske proizvodnje obeleženo je SPF faktorom kao važnom antiage preventivom.

 

T

 

Toners - toneri


Toneri su sredstva na negu kože lagane teksture koji se nanose na lice nakon čišćenja i služe uspostavljanju pH balansa i pripremanja lica za što bolju apsorpciju kozmetičkih preparata.

 

W

 

Whitening - izbeljivanje lica

 

U pitanju je korejski ideal lepote koji podrazumeva izbeljivanje, tj posvetljavanje lica. Proizvodi za izbeljivanje mogu biti korisni kod hiperpigmentacije, pega i fleka na licu, iako se kod nas ređe koriste zbog estetske namene posvetljavanja tena.