Naše priče i trendovi

Mineralna zaštita od sunca kao najbolja zaštita za osetljivu kožu

MINERALNA ZAšTITA OD SUNCA KAO NAJBOLJA ZAšTITA ZA OSETLJIVU KOžU

Kremu sa SPF-om treba uvek nanositi na kraju rutine, pre izlaska napolje, radi zaštite od fotostarenja, nastanka fleka, keratoza, da se akne ne bi pogoršavale. Osim toga, ako radite pored prozora, veći deo dana provodite u kolima, treba se ponašati kao da ste napolju, jer UVA zraci odgovorni za fotostarenje i fleke, prolaze kroz staklo i oblake, a njihov intenzitet isti je tokom cele godine. UV filteri mogu da budu hemijski i mineralni ili mehanički. Koje su prednosti mineralnih filtera?

 

Šta su mineralni filtri?
 
Titanijum-dioksid i cink-oksid su minerali koji se mogu naći u prirodi i koji reflektuju svetlost (otuda naziv "mineralni"). "Fizički" su zato što stvaraju fizičku barijeru na koži poput nevidljive maske i kao ogledalo odbijaju UV zrake. Alternativa mineralnoj zaštiti je hemijska zaštita ili hemijski filtri, a često se ove dve zaštite kombinuju. 
 
Kome se preporučuje isključivo mineralna UV zaštita? 
 
Osobama sklonim alergijama, bebama i osetljivoj koži sa čestim crvenilom, za predeo ispod oka, za kožu sa rozaceom ili kuperozom. Bezbednost i neutralnost je njihova velika prednost, kao i nešto dugotrajnija zaštita.
 
Zbog lepših tekstura krema pojavila se potreba za usitnjavanjem mineralnih materija do nano čestica čija se bezbednost dovodi u pitanje. Usitnjavanjem minerala do čestica veličine oko 100 nm menjaju se njihova fizička i hemijska svojstva i ne mogu se predvideti njihove hemijske reakcije.
 
Naš predlog za osetljivu kožu je Benton ne-nano mineralna krema, pogodna za osetljivu i iritiranu kožu, uz aktivne supstance, lekove za terapiju akni i bubuljica.
 
Benton Mineral je krema sa visokom UV zaštitom sadrži isključivo mehaničke filtre, ne-nano titanijum dioksid i cink oksid, bez hemijskih filtera. Pored toga sadrži adenozin kao antiejdžing sastojak, pantenol koji umiruje kožu, niacinamid i gliciretinsku kiselinu koji ujednačavaju ten i vitamin E kao antioksidans.
 
Lagana tekstura se lepo razmazuje, bez masnoće i belih tragova. Krema ima vrlo blag svež miris, koji potiče od etarskog ulja ruzmarina.