Naše priče i trendovi

TAMNI PODOčNJACI - KOJE KREME SU NAJBOLJE?

Uzrok tamnih podočnjaka može da bude nakupljanje melanina, prokrvljenost (vaskularizacija), sama struktura kostiju i masnog tkiva, genetika, a oni mogu biti i mešoviti, odnosno da imaju više uzroka. Neke bolesti, kao i deficit vitamina i minerala takođe mogu biti uzrok otoka očiju i tamnih podočnjaka. Pročitajte članak i otkrijte tip svojih podočnjaka i šta zaista može da pomogne.

 

Najbolje kreme za tamne podočnjake

 

Pigmentovani podočnjaci su braon boje, a njihov uzrok je najčešće hormonske prirode, usled trudnoće (melazma) i uzimanja kontraceptiva, pa zato treba obratiti pažnju na SPF zaštitu i neizlaganje suncu. Kod ovog tipa podočnjaka najdelotvorniji su vitamin C, niacinamid i traneksaminska kiselina. Hemijski filtri često iritiraju oči, zato izabrati mineralne.

 
Mary&May Tranexamic Acid+Glutation krema za područje oko očiju sadrži 1000 ppm traneksaminske kiseline i glutation koji deluju na tamne podočnjake i fleke. Moćni antioksidans glutation i traneksaminska kiselina, koja inhibira sintezu melanina, bore se udruženim silama protiv tamnih podočnjaka i čine područje ispod očiju svežim i blistavim.
Vitamin C stimuliše sintezu kolagena i ujednačava ten.
 
Vaskularni podočnjaci su ljubičasti i to su zapravo krvni sudovi koji se vide. Ovde spolja deluje kofein jer sužava krvne sudove. Ima indicija da imaju efekta i peptidi, palmitoil-tripeptid 1 i palmitoil-tetrapeptid 7. Retinol takođe može da bude od pomoći, a od tretmana laser. 
 
A.H.C. Ten Revolution krema za područje oko očiju sadrži mnoštvo peptida koji stimulišu proizvodnju kolagena i elastina. Krema čini kožu čvršćom i elastičnom, uz efekat protiv bora, podočnjaka i tamnih kolutova.
 
CosRX Advanced Snail Peptide krema za predeo oko očiju hidrira, štiti, ima efekat protiv bora i smanjuje otok područja oko očiju. Sadrži 72% puževe sluzi i 5 tipova peptida, uz niacinamid koji posvetljuje tamne podočnjake i pruža sjaj tom području.
 
Uzrok anatomsko-strukturnih podočnjaka su oblik očnih jagodica i nedostatak masnog tkiva koje sa godinama nestaje, a koža se bora i opušta. Jasno vam je da kod ovog tipa imaju efekta samo fileri i estetska hirurgija. 
 
 

Šta još može biti uzrok tamnih podočnjaka?

 
 
Uzrok tamnih podočnjaka je često i nedostatak sna.
 
Kod žena je anemija, odnosno nedostatak gvožđa česta pojava, pa i to treba prvo proveriti, a onda razmotriti suplementaciju gvožđa i vitamina B12, kao i vitamina C koji poboljšava apsorpciju gvožđa.
 
Vitamin K ima uticaj na cirkulaciju i koagulaciju krvi, a samim tim i na podočnjake, a može se naći u brokoliju, spanaću i ostalom zelenom povrću. 
 
Ako često osećate manjak koncentracije, talase umora, opada kosa, i imate izražene kesice ispod očiju, možda je uzrok manjak tireoidnih hormona, pa treba popričati o tome sa svojim lekarom. 
 
Šminka je verovatno najbolje rešenje za podočnjake jer ih kamuflira i reflektuje svetlost. Pre šminkanja instant efekat mogu imati hidrogel maskice, jer hidririraju, umiruju i blago posvetljuju ovo područje.
 
CosRX Advanced Snail hidrogel maske za područje ispod očiju sadrže 20 440 ppm filtrata puževe sluzi, koja bogato hrani i poboljšava elastičnost kože, 2% niacinamida deluje na tamne podočnjake, dok hidrogel maska lepo prijanja za kožu i pospešuje apsorpciju aktivnih sastojaka.